Miljövärden fjärrvärme & fjärrkyla

Vi på HEM arbetar långsiktigt för att minska miljö- och klimatpåverkan. Tack vare fjärrvärmen och fjärrkylan, som båda är förnybara alternativ, bidrar vi till vårt långsiktiga mål - ett hållbart Halmstad idag och i morgon.

Tack vare fjärrvärmen kan vi se till att värma upp vår hemstad med energi som annars skulle gått till spillo. Vi använder nämligen till största del avfall och spillvärme från industrin som bränsle för att göra fjärrvärme. På så sätt hjälper vi till att undvika utsläpp av den starka växthusgasen metan som annars uppkommer när avfall deponeras. 

Fjärrkylan är ett annat förnybart alternativ som ger er svalka på kontoret eller kyla i er tillverkningsprocess och är dessutom ett bra val för miljön på flera sätt. Fjärrkylan bidrar nämligen till minskad energianvändning, minskad klimatpåverkan och mindre buller. 

Våra miljövärden

För att ta fram klimatpåverkan, som vår fjärrvärme och fjärrkyla ger upphov till, används ett bokföringsperspektiv enligt riktlinjer från Värmemarknadskommittén, VMK. VMK består av representanter från Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och Energiföretagen Sverige.

Denna metod används för att beräkna miljövärden som kan jämföras med värden framtagna från andra perioder (till exempel år för år) eller för liknande verksamheter.

2024 års siffror

2023 års siffror finns i tabellerna inom parentes. Läs mer om varför siffrorna blivit sämre: "Plasten är boven när koldioxiden skjuter i höjden"

  Klimatpåverkan
(g CO2-ekv/kWh levererad fjärrvärme)
 Varav energiomvandling
(g C02-ekv/kWh levererad fjärrvärme)
Varav transport och produktion av bränslen (g C02-ekv/kWh levererad fjärrvärme) Primärenergifaktor
Fjärrvärme 180,4 (158,9) 174,5 * (152,5) 5,9 (6,4) 0,15 (0,15)
Fjärrkyla 12,4 (9,5) 4,4 (3,1) 8,1 (6,4) Ej beräknad

*avfallets utsläpp är uppmätt genom mätning i rökgaser, använt mätvärde 177,2 g CO2/kWh tillförd energi.

Tillförd energi - fjärrvärme

Typ Andel (%)
Rökgaskondensering 14,0 (11,4)
Avfall 71,6 (69,8)
Industriell spillvärme 0,1 (0,6)
Biogas 0,1 (0,6)
Flis 5,8 (9,5)
Bioolja 0,2 (0,3)
Eldningsolja 1,0 (0,2)
Naturgas 4,2 (4,7)
Hjälpel (förnybar) 2,9 (2,9)

Drivenergimix fjärrkyla

Typ Andel (%)
Fjärrvärme 81,8 (74,1)
Frikyla 9,0 (14,1)
El 9,2 (11,8)

Länder från vilka våra hållbara bränslen kommer ifrån

Typ av bränsle Ursprungsland
Avfall Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Irland
Flis Sverige, Spanien, Lettland
Biolja Tyskland, Nederländerna, Italien, Spanien, Indonesien, Ecuador, Frankrike, Argentina, Iran, Belgien, Taiwan, Ungern, Egypten
Biogas Danmark

Miljöklassning av byggnad

Om ni vill certifiera era fastigheter med någon av de miljöcertifieringar som finns på marknaden, så har vi sammanställt de siffror ni behöver för att er ansökan ska bli så smidig som möjligt. Med medvetna val kopplat till er fastighet, exempelvis förnybar fjärrvärme, så har ni goda förutsättningar att miljöklassa er fastighet. 

Miljöbyggnad

Miljöbyggnad är ett svenskt system för miljöcertifiering av byggnader och idag är över 1500 byggnader certifierade i Miljöbyggnad. Miljöcertifiering av en byggnad innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part.

Miljöbyggnad baseras på svenska byggregler och svensk byggpraxis. Systemet ägs och utvecklas av Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council, som även genomför certifieringarna. Systemet används för både nyproducerade och befintliga byggnader och ger en samlad bedömning av energi, inomhusmiljö och material. Resultatet blir betyg silver eller guld. 

Välj förnybar fjärrvärme

Förnybar fjärrvärme

För att hjälpa er att nå önskad miljöbyggnadsklassning har vi produkten Förnybar fjärrvärme – en allokerad fjärrvärmeprodukt där endast den del av vår produktion som är förnybar tilldelas er som kund.

Vårt fjärrvärmesystem innehåller flera förnybara energikällor, men i Förnybar fjärrvärme räknas enbart den specifika mängd fjärrvärme som produceras vid vårt kraftvärmeverk Oceanen med förnybara bränslen – såsom flis, bioolja och biogas – samt återvunnen industriell spillvärme från Höganäsverket. Det innebär att ni får en garanterad allokering av fjärrvärme från 100 % förnybar produktion, vilket håller nere miljövärdena och i större utsträckning möjliggör att klassa er fastighet enligt Miljöbyggnad. Ta kontakt med oss om ni är intresserade av att höra mer om produkten förnybar fjärrvärme 

Kontakta oss

Miljövärden förnybar fjärrvärme

2023 års siffror finns i tabellerna inom parentes.

  Klimatpåverkan
(g CO2-ekv/kWh levererad förnybar fjärrvärme)
 Varav energiomvandling
(g C02-ekv/kWh levererad förnybar fjärrvärme)
Varav transport och produktion av bränslen
(g C02-ekv/kWh levererad förnybar fjärrvärme)
Primärenergifaktor Mängd såld förnybar fjärrvärme (GWh)
Förnybar fjärrvärme 12,2 (11,2) 4,3 (3,6) 7,9 (7,6) 0,07 (0,07) 135,1

Tillförd energi - förnybar fjärrvärme

Typ Andel (%)
Rökgaskondensering 16,8 (17,6)
Biobränsle (biogas) 1,4 (4,5)
Spillvärme 1,5 (4,8)
Biobränsle (flis) 78,0 (70,5)
Hjälpel (förnybar) 2,3 (2,6)

Tillsammans för ett hållbart Halmstad

För oss på HEM är hållbarhet i centrum och vi arbetar ständigt mot vår vision: En enkel och miljösmart vardag för våra kunder, både idag och i morgon.

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Vi arbetar långsiktigt för att minska miljö- och klimatpåverkan. Tack vare fjärrvärmen och fjärrkylan, som båda är förnybara alternativ, bidrar vi till vårt långsiktiga mål - ett hållbart Halmstad idag och i morgon.

Smart värmeoptimering

Värmeoptimering

Är det varmt i vissa lägenheter eller kontorsytor och kallt i andra? Är energiförbrukningen orimligt hög? Nu kan du som har ett energitjänsteavtal med fjärrvärme som grund välja att komplettera det med energitjänsten som vi kallar värmeoptimering.