Förhandsinformation om höjd elnätsavgift

HEM har fått indikationer från regionnätsägaren E.on om en större höjning av regionnätsavgiften till 2025. Detta påverkar i sin tur våra avgifter för er nätkunder. Vi vänder oss därför redan nu till er näringsidkare.

Som ni kanske vet brukar vi informera om kommande års nätavgift mot slutet av året, men eftersom vi har fått den här informationen vill vi informera er i god tid. På så vis är ni medvetna om läget och kan planera för en större höjning av elnätsavgiften nästa år. Notera att informationen riktas till er som representerar ett företag då indikationen i första hand rör företagen i vårt elnät.

Främsta orsaken till höjningen är ökade kostnader från överliggande nät. Bakgrunden är egentligen positiv eftersom det beror på en hög investeringstakt i elnäten i Sverige och Europa i den pågående energi- och klimatomställningen i samhället. Tyvärr blir konsekvenserna kraftigt ökade kostnader för elnätsmaterial och tjänster även för oss som arbetar med och investerar i lokalnäten.

Aktuella elnätsavgifter och villkor

När det gäller avtal så tillämpar vi energibranschens allmänna avtalsvillkor. Avtalsvillkoren är utarbetade av Energiföretagen Sverige. Är du nyfiken på hur avgifter och villkor ser ut idag så finns det samlat på en egen sida.

Så hur mycket måste vi höja 2025?

Förhandsprognosen lutar åt en höjning på mellan 10 och 15 procent i genomsnitt. Naturligtvis med vissa skillnader beroende på ert abonnemang och elanvändning. Överföringsavgiften justeras troligtvis ner något eftersom elpriserna spås bli lägre än vad prognosen visade för 2024. Samtidigt ökar nätavgiftens fasta delar.

Ni kan själva påverka elnätsavgiften genom att se över ert abonnemang så att ni inte betalar för mer än ni behöver, kanske kan ni sänka ert effektuttag? Att, om möjligt, minska elförbrukningen ger också en besparing. De definitiva prislistorna sätts senare i höst och ni kommer att få dem i god tid före årsskiftet. Bra att veta är att alla avgiftsändringar måste ligga inom den intäktsram som Energimarknadsinspektionen fastställer som skälig. Detta är en garant för att vi energibolag inte godtyckligt kan höja avgifterna för er kunder.

Har ni frågor eller synpunkter är ni alltid välkomna att kontakta oss.

Elavgifter och villkor företag - kvinna vid vindkraftsverkspark

Avgifter och villkor - Företag

Vi på HEM Nät följer inte strömmen - vi leder den. Här hittar du aktuella avgifter och villkor för HEM Nät AB:s elnätstjänster.

Elinstallation

Anslutning till elnätet

I Halmstads tätort är det vi på HEM Nät som äger och ansvarar för elnätet. Bygger du nytt eller behöver en tillfällig anslutning ska du därför vända dig till oss.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.